Despre modul in care este structurat creierul nostru exista o multime de teorii din ce in ce mai elaborate. Una dintre ele ne explica functionarea acestuia pe cele doua emisfere: stanga si dreapta.
Emisfera stanga, cea dominanta la majoritatea oamenilor, reprezinta gandirea analitica, logica si secventiala. Aceasta pune accent pe detalii, proceseaza informatiile la scara mica si are nevoie de timp pentru a le prelucra.
Emisfera dreapta prelucreaza datele intr-un fel mult mai creativ si non-standard. Procesarea are loc mai rapid. Studiile mai arata si ca emisfera dreapta ne da cadrul si forma, iar cea stanga le umple cu detalii.
Regulile si sistemul in care ne nastem si evoluam, faciliteaza dezvoltarea emisferei stangi. De mici, copiii ne demonstreaza ca au o puternica activitate a laturei drepte a creierului. Ei sunt inventivi, intuitivi, muzicali, dezordonati, creativi, “cu capul in nori”, amuzanti…si lista poate continua.
Pe masura ce intra intr-o lume in care trebuie sa functioneze dupa anumite reguli, toate aceste calitati ale emisferei drepte nu mai sunt atat de potentate. Activitatile fanteziste se pierd incet, dar bine. Nu li se mai permite atat de mult sa fie inventivi: sa deseneze pe pereti, sa gateasca pe oriunde prin casa, sa se imbrace cu orice culoare, sa se picteze pe fata si sa mearga asa la scoala, sa-si aleaga oricand materiile pe care sa le studieze, nu mai pot sa se “bata” cu pernele… si tot asa.
Din pacate, uneori, o parte din lucrurile acestea sunt pedepsite, criticate, interzise. Sigur ca rolul adultilor ii ajuta sa isi gaseasca o cale pe care s-o urmeze si sigur ca sunt tot mai multi oameni dornici sa lase copiii sa prinda aripi si sa se dezvolte armonios, doar ca adultii simt nevoia sa intervina de cele mai multe ori in parcursul celor mici. Aceste lucruri sunt benefice, ajutand copilul sa-si creioneze un drum, doar ca partea creativa, partea “de poveste” se micsoreaza. Copiii care isi arata partea dreapta a creierului si mai mult sunt cei care primesc etichete precum: visatori, dezordonati, imprastiati, lenesi.
Este cunoscut faptul ca desi copilul nu-si doreste sa faca o activitate pe care si-o doreste parintele, o va face pentru ca asa spune tatal sau mama(exemplu: nu doresc sa merg la pian, dar asa vor ai mei). Copilul va invata, dar o va face mecanic. Latura creativa are sanse minore sa se dezvolte. Imaginatia copilului nu va functiona la adevarata ei capacitate.
In timp, cu cat sunt mai multe, calitatile emisferei stangi sunt tot mai recompensate prin laude, merite, aplauze, diplome, calificative bune, insa pentru un trai cat mai echilibrat este nevoie si de subconstient. Este nevoie si de libertatea ideilor “rupte” de tiparele clasice si de idei “nebune” (in sensul bun :), creativ).
Toate componentele emisferei stangi sunt vitale, dar raman la stadiul de elemente, intrumente fixe, incadrate in anumite limite. Pentru o viata armonioasa, toate acestea au nevoie de calitatile emisferei drepte, calitati care iti dau libertatea sa “visezi” si sa dezvolti frumos. Vestea buna este ca in prezent avem la indemana o suma de activitati care pot ajuta in sensul acesta. Nu mai este un secret ca unul dintre cele mai urmarite hobby-uri in cadrul un CV este sportul. Se pune accent tot mai mult pe el. Pe langa faptul ca iti asigura o sanatatea fizica, te ajuta foarte mult si mental. Langa sport putem adauga si muzica, meditatia, pauzele intre activitati, tehnicile de respiratie, joaca, timpul petrecut cu cei dragi, stoparea gandirii negative, lauda faptelor bune.
Cu cat reusim sa “profitam” de toate acestea, cu atat mai mult putem stimula cresterea performantei pe toate planurile.
Iata un exercitiu propus de psihologii americani care ne arata abilitatile partii drepte:
Aseaza invers o poza cu cineva drag si priveste-o. Functiile emisferei stangi vor fi “depasite” rapid de cele ale emisferei drepte care vor incepe sa faca interpretari ale pozei din mai multe puncte de vedere: analiza culori, umbre, forme, detalii. Betty Edwards afirma in lucrarea sa “Drawing on the right side of the brain”, ca atunci cand privind obiectele asezate invers, este trezit artistul din noi.
Incercati! Testati! Luati o pauza de la rutina zilnica! Alergati! Asculati muzica! Meditati! Mergeti pe jos la serviciu! Calatoriti! Jucati-va cu cei dragi! Cititi: www.petresejoaca.eu! :), Zambiti mai des! Urmati exemplul celor din clipul de mai jos!